
Met een bloeddrukval wordt een situatie bedoeld waarin de bloeddruk van iemand van het ene op het andere moment daalt. Door een bloeddrukval kan men zich even zwak in de benen voelen maar ook last krijgen van flauwvallen.
De hersenen zullen immers door een bloeddrukval tijdelijk minder zuurstofrijk bloed aangevoerd krijgen waardoor bepaalde lichaamsfuncties even wegvallen.
Er kan bijvoorbeeld een bloeddrukval optreden na het toedienen van bepaalde verdovende medicatie die onder andere worden gebruikt om patiënten een plaatselijke verdoving te kunnen geven. In andere gevallen kan men bij het opstaan uit een hurkende of liggende stand last krijgen van bloeddrukval. Bij het recht komen zal er namelijk een relatief grote hoeveelheid bloed naar de benen stromen waardoor de bloeddruk plotseling kan dalen en voor evenwichtsstoornissen en duizeligheid kunnen ontstaan.
Met name oudere mensen kunnen last krijgen van bloeddrukval bij het opstaan. In tegenstelling tot bij jongeren zal bij hen namelijk de bloeddrukval minder snel kunnen worden opgevangen. Om dit ten dele te kunnen voorkomen doen oudere mensen er goed aan hun vochthuishouding goed op peil te houden en dus voldoende te drinken. Door eerst wat te bewegen voordat men opstaat wordt de kans op bloeddrukval eveneens aanzienlijk kleiner.
Na een ongeval kan iemand dermate gewond zijn geraakt dat er sprake is van bloeddrukval. In de meeste gevallen zal dit duiden op een groot bloedverlies. Dit kan zowel uit- als inwendig letsel betreffen waardoor de bloeddruk zo plotseling omlaag gaat. Medische hulp is in een dergelijke situatie met spoed van levensbelang.