
Een plotseling opstekende heftige pijn, het zweet breekt je uit en je weet niet wat je moet doen. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je hebt kramp. Meestal verdwijnt de kramp weer na het strekken van het lichaamsdeel, soms komt het verschillende keren achter elkaar terug. Veel mensen krijgen kramp als ze in rustpositie zijn, sommige worden juist overvallen tijdens een gewone wandeling of bij het sporten.
De spieren krijgen signalen van de zenuwen dat ze moeten samentrekken, als er een storing in dat signaal ontstaat trekken alle spiervezels tegelijk samen en ontstaat kramp. Kramp kan in principe in elke spier ontstaan, ook in de hartspier. De meest bekende plaatsen waar mensen het vaakst kramp krijgen zijn de voet, het scheenbeen, de kuit en de hand. Vaak is de oorzaak overbelasting en helpt strekken van de spier om de kramp te laten verdwijnen.
Buiten overbelasting kan kramp ontstaan door vaatvernauwing waardoor er niet genoeg zuurstof in de spieren kan komen. Zout tekort en een laag suikergehalte maar ook vochtverlies en vermoeidheid kunnen kramp veroorzaken. De gespannenheid van de spier is bij kramp duidelijk te voelen, de plaats waar de kramp ontstaat voelt hard en pijnlijk aan. Probeer ondanks dat bewegen moeilijk en pijnlijk is de spier te rekken, het is de enige manier om snel van de kramp af te komen. Waarom kramp ontstaat is niet altijd duidelijk, bekend is wel dat bij sporten warming-up belangrijk is en een algehele goede conditie bevorderd de werking van de spieren.