Bij het braken worden stoffen en voedselresten uit de maag verwijdert. Vaak zijn het stoffen die het lichaam kunnen beschadigen maar soms kan braken ook door andere omstandigheden ontstaan. Mensen met een eetstoornis wekken het braken zelf op door een vinger in de keel te steken. Sommige mensen worden misselijk bij spanning en stress met als gevolg braken. Mensen die zich verslikken gaan braken doordat het lichaam de blokkade uit de luchtwegen verwijdert omdat het zuurstof tekort komt.
Aan braken gaat meestal een gevoel van misselijkheid vooraf, er loopt constant water in de mond en in sommige gevallen moet je opboeren. Soms kunnen mensen de misselijkheid wegslikken maar bij de meeste eindigt het toch in braken waarna men zich meestal een stuk beter voelt. Ook kan men onverwacht braken, men is vooraf niet misselijk, voelt de maag samentrekken en het braken begint vaak met een enorme kracht. Door de enorme kracht en de onmogelijkheid om in te houden wordt dit ook wel raketbraken genoemd.
Als de oorzaak van het braken bijvoorbeeld voedselvergiftiging of reisziekte is verdwijnt het gevoel snel. Blijft men braken dan is er vaak meer aan de hand zoals een virus. Moet men langer dan een week braken zonder aantoonbare reden dan moet men een arts inschakelen. Bij kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand is snelle hulp geboden omdat het gevaar voor uitdroging groot is. In eten heeft men meestal geen trek en dat hoeft ook niet perse, wel moet er voortdurend met kleine beetjes gedronken worden.