
Een buikgriep is een virus dat meestal zonder aankondiging opeens de kop opsteekt. Buikgriep is geen echt griepvirus, buikgriep heeft zelfs niets met een gewone griep te maken. In de medische wereld spreekt men van gastro-enteritis. Bij een buikgriep zijn de slijmvliezen van de darmen en de maag ontstoken. Deze ontstekingen veroorzaken braken en diarree.
De meeste bekende buikgriep is degene die wordt veroorzaakt door het noro-virus. In tegenstelling tot een echte griep duurt deze buikgriep gemiddeld twee tot vier dagen. De nasleep duurt wel langer, mensen die het noro virus hebben gehad zijn na afloop vaak doodmoe. Soms hebben mensen wel het virus bij zich maar uit het zich niet, dat wil niet zeggen dat deze mensen niet besmettelijk zijn. Feitelijk zijn zij de meest gevaarlijke verspreiders van het buikgriepvirus.
Een buikgriepvirus is vaak heel besmettelijk, mensen hebben het virus vaak al verspreid voor de eerste verschijnselen zich laten zien. Jaarlijks krijgen er miljoenen mensen met een buikgriepvirus te maken. Ook al is de tijd dat men ziek is relatief kort toch vallen er ook elk jaar weer doden door het virus. Meestal zijn de slachtoffers ouderen en mensen met een verminderde weerstand en is de oorzaak uitdroging veroorzaakt door de diarree en het braken. Vooral het braken is kenmerkend voor het buikgriepvirus, het ontstaat onverwacht met een enorme kracht en wordt daarom ook wel projectiel of raketbraken genoemd. Zelfs het opruimen van het braaksel kan al voldoende zijn om zelf besmet te worden door het buikgriep virus.