Op het moment dat er een bloedvat in de hersenen openbarst dan ontstaat er een zogenaamde hersenbloeding. In de volksmond wordt dit ook wel het krijgen van een beroerte genoemd. Het verstopt raken van een bloedvat in de hersenen kan eveneens tot een hersenbloeding leiden. Dit komt veel vaker voor dan het openbarsten van een bloedvat. De onderverdeling die kan worden gemaakt als het gaat om hersenbloedingen is afhankelijk van de plaats waar deze in de hersenen optreedt.
Men kan een viertal verschillende soorten hersenbloedingen onderscheiden namelijk:
- Intracerebraal hematoom: Dit is de meest voorkomende hersenbloeding en deze bevindt zich in het hersenweefsel. Een dergelijke hersenbloeding ontstaat spontaan en de gevolgen voor de patiënt zijn nagenoeg gelijk aan die van een herseninfarct. Doordat een te hoge bloeddruk de oorzaak is van deze hersenbloeding is dit de enige soort die deze benaming terecht mag dragen.
- Epiduraal hematoom: Hierbij vindt er een bloeding buiten het harde hersenvlies plaats dus tussen de schedel en het harde hersenvlies. In de meeste gevallen betreft het hier een slagaderlijke bloeding.
- Subduraal hematoom: Hier vindt er een bloeding plaats tussen het zogenaamde spinnenwebvlies en het harde hersenvlies. Men kan hierbij een acute en een chronische vorm onderscheiden.
- Subarachnoidale bloeding: Deze bloeding ontstaat vaak als gevolg van het uitstulpen van een bloedvat (aneurysma) of door een misvorming van de vaten (Arterioveneuze malformatie) openbarst. De bloeding zit dan tussen het spinnenwebvlies en het zachte hersenvlies.
Een hersenbloeding heeft in veel gevallen dezelfde gevolgen als een herseninfarct.