Meestal wordt nierbekkenontsteking veroorzaakt door bacteriën. De grootste veroorzaker is een bacteriesoort die bij ons allemaal in de darm voorkomt en in de plasbuis. Een verwaarloosde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking maar ook een acute nierbekkenontsteking is niet ongewoon.
Om er achter te komen of u nierbekkenontsteking heeft en welke bacterie voor deze ontsteking verantwoordelijk is moet u een plasje inleveren bij de huisarts. Het beste kunt u de eerste ochtendurine opvangen omdat er dan nog geen invloeden van eten en drinken in de urine aanwezig zijn die het beeld kunnen vertroebelen. Gebruik een schoon potje en bewaar het goed gesloten in de koelkast of breng het meteen naar uw arts. Het urineonderzoek wijst binnen een dag uit of u nierbekkenontsteking heeft. De huisarts zet uw plasje op kweek en weet meestal na een week welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn hiertegen het beste is. U krijgt een antibioticakuur van tien dagen om de bacterie te bestrijden.
In sommige gevallen hebben de medicijnen toch niet het juiste effect. In dit geval hoeft u niet eerst de kuur af te maken maar moet u de arts opnieuw raadplegen, hij zal een andere kuur voorschrijven om de nierbekkenontsteking te bestrijden. Vooral de eerste dagen is het belangrijk dat u voldoende rust neemt om de koorts te laten zakken. Een antibioticakuur moet u altijd af maken ook al voelt u zich beter, doet u dit niet dan blijven er bacteriën achter die opnieuw een nierbekkenontsteking kunnen veroorzaken.
Bij een nierbekkenontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. Dit wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën komen via de plasbuis bij de blaas binnen en gaan vandaar door de urineleiders naar het nierbekken. Daar hechten zij zich vast in het weefsel waardoor de nierbekkenontsteking ontstaat. U kunt een nierbekkenontsteking aan een of aan beide nieren krijgen.
Een nierbekkenontsteking kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, de eerste tekenen lijken hier ook op. Er is pijn tijdens het plassen en in de onderbuik en uw urine is troebel of er zit wat bloed bij. Een directe indicatie voor een nierbekkenontsteking is de bovenstaande kenmerken in combinatie met hoge koorts, rillingen en een misselijk gevoel. Er zijn ook pijnklachten in uw rug of zij. Neem contact op met een arts. Deze zal uw urine controleren om erachter te komen welke bacterie de nierbekkenontsteking veroorzaakt. De urine wordt op kweek gezet. De uitslag van de urine krijgt u meestal na een week.
Als u een nierbekkenontsteking heeft is het belangrijk dat u rust houdt. Blijf drinken zodat u veel moet plassen. Van de arts krijgt u een antibioticakuur voor tien dagen voorgeschreven. Door de antibioticakuur zakt de koorts binnen enkele dagen. Krijgt u opnieuw koorts dan moet u de arts raadplegen. Deze zal u een andere kuur voorschrijven om de bacteriën te bestrijden. Naast de antibioticakuur mag u ook pijnstillers gebruiken. Na hooguit vijf dagen na de kuur moet u opnieuw urine inleveren bij de huisarts zodat hij kan controleren of alle bacteriën verdwenen zijn.