
Soep is een gerecht dat wereldwijd wordt geserveerd. Bij soep gaan we uit van een basis die naar eigen smaak of traditie wordt afgemaakt. De lekkerste soepen hebben een vleesbouillon als basis waarbij kip of soepvlees wordt getrokken met kruiden. Voor een vissoep gebruikt men uiteraard vis om de bouillon te maken. Vegetariërs maken meestal een bouillon op basis van kruiden en bonen. Een goede bouillon heeft veel tijd nodig.
Als men een magere soep wil dan moet men de bouillon een dag voor de soep trekken, het vlees eruit halen en de bouillon op een koele plek bewaren. De dag erna kan met een schuimspaan eenvoudig het vet dat op de soep ligt verwijderen. De bouillon kan nu afgemaakt worden met de ingrediënten die men wil gebruiken.
Er zijn verschillende soorten soepen in ontelbare smaken. De bouillon kan ook zonder ingrediënten gedronken worden, dit wordt vaak gegeven aan zieke mensen die niet kunnen of willen eten. Als echt soepland heeft Nederland haar eigen traditionele soepen als erwten- en bruine bonensoep maar worden er ook veel streeksoepen uit andere landen gegeten. Soepen kun je onderverdelen in verschillende groepen zoals heldere soep, gebonden soep, streeksoep en maaltijdsoep. Voor een snelle kom of bord soep kunnen er ook soepen gekocht worden in blik, gedroogd in pakjes of kant en klaar uit de diepvries. Wil je toch liever de smaak van zelfgemaakt maar duur het maken van een goede bouillon te lang dan kan ook de basis in een potje gekocht worden.