De spijsvertering, of digestie, wil zeggen: de vertering van voedsel (synoniem voor spijs) tot stoffen welke door het lichaam op kunnen worden genomen. Dit veteren vindt plaats in het spijsverteringskanaal dat uit een soort buizen en lichaamsholten bestaat waarin het spijsverteringsproces zich voltrekt. In het maag-darmkanaal wordt het voedsel door de bewegingen in het spierweefsel van de darmen voortgestuwd en knedend gemengd met de verschillende spijsverteringssappen
In het menselijk lichaam legt het voedsel de volgende route af: te beginnen bij de mond waar het door de gebitselementen wordt fijngemalen en vermengd wordt met speeksel. Enzymen in dit speeksel beginnen hier al met het omzetten van het voedsel in voedingsstoffen. Door de slokdarm wordt de voedselbrij naar de maag vervoert waar het verder wordt vermalen door de samentrekkingen van spieren in de maagwand. Bovendien zullen de meeste bacteriën door het aanwezige maagzuur worden gedood.
Na de maag belandt de voedselbrij in de twaalfvingerige-darm waar er sappen uit de alvleesklier en de galblaas aan toe worden gevoegd. Deze sappen zorgen voor de verdere vertering en de opname van de voedingsstoffen door het lichaam. De dunne darm bevat darmvlokken waar voedingsstoffen op worden genomen in het bloed. De laatste voedingsstoffen worden echter door de dikke darm opgenomen. Hier wordt eveneens het meeste vocht uit de voeding gehaald en de ontlasting wordt vervolgens verzameld in de endeldarm. Via de anus kan deze ontlasting het lichaam verlaten. Dit gebeurt vaak ongeveer één keer per dag, al kan dat van mens tot mens sterke verschillen vertonen.
-
Een aft (stomatitis aphthosa) is een grijs-wit gekleurd zweertje dat pijnlijk is en in de mond voorkomt. Zo’n aft heeft...
Lees meer
-
Maagzuur is een agressieve vloeistof, welke tot doel heeft om voedsel erg snel en doeltreffend te kunnen verteren. Een maag...
Lees meer
-
De maag (ook bekend onder de benamingen ventriculus en gaster) is het orgaan in een lichaam dat dient om voedsel...
Lees meer
spijsvertering
De spijsvertering is verantwoordelijk voor de opname, verwerking, verspreiding en het afvoeren van schadelijke stoffen uit het voedsel. Het spijsverteringstelsel bestaat uit de mond, slokdarm, maag, dikke darm, dunne darm, de lever, galblaas en de alvleesklier. Elk onderdeel van het spijsverteringsstelsel heeft een eigen taak bij de vertering van het voedsel. Valt een van de organen uit dan hebben we een storing in het stelsel wat klachten als buikpijn kan veroorzaken.
In ernstigere gevallen kan een blokkade in het spijsverteringsstelsel tot ernstige ziekte of zelfs de dood leiden. Sommige organen hebben een reserve capaciteit zoals de alvleesklier, een ander orgaan kunnen we helemaal niet missen zoals de lever. De dikke en de dunne darm beslaan een groot deel van het spijsverteringsstelsel en door hun lengte ook een groot deel van de buikholte. Het voordeel is dat slecht werkende of aangetaste delen van deze darmen verwijdert kunnen worden zonder hun taak in het spijsverteringsstelsel te verstoren.
Het spijsverteringsstelsel zet de voeding om in voedingsstoffen. Deze stoffen gebruikt het lichaam voor onder andere energie, warmte en bouwstoffen. De voedingsstoffen worden opgenomen in de bloedbaan die zorgt dat de stoffen op de goede plaats in het lichaam komen. De restanten die het lichaam niet kan gebruiken verlaten ons lichaam als ontlasting, deze afvoer verloopt via de dikke darm die aan de onderkant overgaat in de endeldarm. Een gezond spijsverteringsstelsel verwerkt de voeding tussen de vierentwintig en achtenveertig uur, de tijd is afhankelijk van de voeding die verwerkt moet worden.
-
Een aft (stomatitis aphthosa) is een grijs-wit gekleurd zweertje dat pijnlijk is en in de mond voorkomt. Zo’n aft heeft...
Lees meer
-
Maagzuur is een agressieve vloeistof, welke tot doel heeft om voedsel erg snel en doeltreffend te kunnen verteren. Een maag...
Lees meer
-
De maag (ook bekend onder de benamingen ventriculus en gaster) is het orgaan in een lichaam dat dient om voedsel...
Lees meer