Met een voedingssupplement bedoeld men een voedingsmiddel dat als aanvulling op de normale voeding in wordt genomen. Het is een geconcentreerde bron van één of meerdere soorten vitaminen, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig dan wel met een fysiologisch effect. Doorgaans worden voedingssupplementen gebruikt met het doel de bevordering van de gezondheid, deze werking is echter niet in alle gevallen door wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Voedingssupplementen mogen daarom ook nooit als vervanger voor een gevarieerde voeding gebruikt worden.
Naast verbindingen van vitaminen en mineralen kunnen in voedingssupplementen ook een behoorlijk aantal andere stoffen verwerkt worden zoals onder andere aminozuren, antioxidanten, glucosamine, paddenstoelen, prebiotica, probiotica, essentiële vetzuren, creatine, coenzym-Q10, fytotherapeutica en geïsoleerde secundaire plantenstoffen. Maar vallen ook eiwitpoeders in de categorie van voedingssupplementen.
Bij het bepalen van de kwaliteit van voedingssupplementen spelen een aantal verschillende aspecten een belangrijke rol. Op basis van wat een verpakking of bijsluiter van een bepaald voedingssupplement vermeldt, kan vaak niet op worden gemaakt of men te maken heeft met een deugdelijk product. Deze producten hoeven immers niet aan de strenge eisen zoals die gelden voor bijvoorbeeld geneesmiddelen te voldoen.
Men kan niet zeker zijn dat wat beweerd wordt ook daadwerkelijk in het product zit. In de Verenigde Staten wordt daarom aan een databank gewerkt waarin onafhankelijke laboratoria geteste voedingssupplementen opslaan. Tot de tijd dat deze databank gebruikt kan worden tast men nog enigszins in het duister wat de kwaliteit van de voedingssupplementen betreft. Het is vanzelfsprekend dat men een etiket grondig naspeurt op eventuele stoffen waarvoor men allergisch is, of welke op enige andere wijze schadelijk zouden kunnen zijn.
De bestanddelen waaruit de voedingssupplementen zij samengesteld kunnen zowel uit natuurlijke bronnen zijn geïsoleerd of met behulp van biochemische processen vervaardigd zijn. Zo wordt bijvoorbeeld de vitamine C die in bepaalde voedingssupplementen voorkomt vaak gesynthetiseerd uit glucose.